Články

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 
Uverejnené: 23. júl 2018 Napísal: Mgr. Mária Pauková
Dátum uverejnenia Prečítané: 1088x
Vytlačiť

Leto je v plnom prúde a letné aktivity, ktoré Rytiersky rád sv. Gorazda usporiadava už tradične vždy prvý a tretí prázdninový týždeň, sú za nami. Dovoľte nám krátku rekapituláciu:-)

Prvý turnus s názvom Sen zmeniť svet na krajšie miesto sa niesol v duchu spoznávania známych osobností a predovšetkým seba – najvýznamnejšej osobnosti...

Prvý deň bol dňom výtvarným. Z listu nám adresovaného sme spoznali Majstra Pavla z Levoče a spoločne sme vytvorili krásne sprejerské obrazy a sadrové kvetináčiky – svietniky.

 

Druhý deň bol dňom hudobným, počas ktorého nám napísal hádankový list samotný Mozart a i Eric Clapton. Deti usporiadali menší súkromný koncert, na ktorom si zahrali na klavíri, zaspievali nám dva zbory, vypočuli sme si hru na gitare...a výborne sme sa zabavili. Neskôr sme si sami vyskúšali hru na také hudobné nástroje, ako je panova flauta, dažďové palice, drievka a mnohé iné, troška netypické nástroje.

Veríme totiž, že hudba je reč ľudstva, ktorej rozumie každý – či je z Ameriky, Afriky, Austrálie či Európy... Čistá hudba naplnená láskou je rečou, ktorá nás navzájom spája a skrze ňu máme silu vybudovať svet dobra:-)
A tretí deň? No predsa dramaticky divadelný. Deti rozdelené do skupín zahrali krátke divadielka – O troch prasiatkach, Domček, O Jankovi a Marienke či Labutie jazero. Smiechu bolo neúrekom, pretože chtiac nechtiac, krátky čas spôsobil, že naše scénky boli skôr vtipné, ako vážne:-)

Posledný deň sme sa vybrali na výlet do Bratislavy na výstavu gigantov – na výstavu Lega. Zahrali sme sa tam a po návrate sme si usporiadali krátky rozlúčkový ceremoniál, na ktorom odzneli slová M.L.Kinga Jr. o krajšom svete, svete lásky, mieru, pokoja, rovnosti.

Celkovo nám tento turnus priniesol nielen nových kamarátov, ale i spoznávanie svetových osobností, ich tvorby, vyskúšali sme si v praxi niečo zo súčasnej umeleckej tvorby i tej klasickej. A čo sme ešte chceli, mali sme čas spoznať, že naša tvorba – akákoľvek, či slovná, výtvarná, hudobná, tanečná... všetko, čo a ako konáme, ovplyvňuje náš svet a v našom srdci je sila, ktorá môže zmeniť náš svet na krajšie a lepšie miesto:-)

Myslíte si, že škola by mala mať cez prázdniny dvere detských myslí zatvorené? My si to teda nemyslíme! Druhý turnus mal totiž názov Fyziku a chémiu nemá nikto rád... Či predsa? Úsmevne a hravo, no predsa i vážne sme sa naučili niekoľko faktov zo sveta chémie a fyziky.

Po rannom úvode, kedy sme pri prezentácii spoznali teóriu, vrhli sme sa na praktickú časť týchto dvoch pre niekoho zákerných školských predmetov.

Prvý deň sme si vyskúšali výrobu kinetického piesku a po krásnej relaxačnej hudobnej vložke v podobe zborového spevu niekoľkých detí – Čie sú to húsky a v noci v modlitbách – sme za výbuchov múky a kukuričného škrobu vyrobili aj antistresové balóniky.

Druhý deň bol zasvätený bublinám – tým bublifukovým i tým, ktoré nám pomáhajú očistiť telo a síce výrobe mydla. vznikli nám tak krásne voňavé darčeky pre maminy v darčekovom balení – deťmi vytvorených krabičkách:-)
Tretí deň bol už zas troška viac ušmudlaný – tvorili sme totiž sliz. Robota to teda ľahká nebola, pretože pomáhať toľkým deťom – to potom vyzerali nielen deti, ale aj my a naše priestory ako po výbuchu múky, peny na holenie a lepidla:-D

Štvrtý deň sme sa pobrali opäť do nášho hlavného mesta, tentoraz do Kidshouse. Hoci sme deti nesprchovali, boli od skákania a hrania celé mokré, ale i nadmieru spokojné:-)

Počas tohto turnusu sme sa snažili deťom ukázať, že hoci fyzika a chémia vyzerajú v školských laviciach náročne, v skutočnosti s nimi môžeme zažiť veľa zábavy a sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života.

Posledný deň už bol posledným nielen tohto turnusu, ale celých našich letných aktivít. A bol to deň krásny i smutný zároveň.

Stretli sme sa opäť starí známi, stretli sme sa aj celkom noví – a spoločne sme prežili niekoľko krásnych dní letných prázdnin. Chceme teraz na záver poďakovať všetkým, vďaka ktorým sa tohtoročné aktivity mohli uskutočniť – ďakujeme Starokatolíckej cirkvi na Slovensku, ktorá finančne podporila náš projekt a mohli sme tak zakúpiť potrebné pomôcky.

Ďakujeme i rodičom, ktorí obetavo vodili svoje deti na každodenné aktivity.

Ďakujeme i celému štábu, ktorý sa venoval deťom ochotne a bez nároku na odmenu.

A v neposlednom rade, i keď úmyselne na poslednom mieste ďakujeme všetkým deťom, ktoré prišli, tvorili, učili sa, žili s nami v jednom krásnom spoločenstve... Sú to úžasné bytosti plné lásky, kreatívnych nápadov, svojských názorov na veci, osobnosti, ktoré majú obrovský potenciál zasiať do sveta vôkol nich krásu a dobro.

Prajeme Vám všetkým krásne leto a tešíme sa na Vás počas cezročných aktivít, ktoré budú venované nášmu osobnostnému rastu a súhre a na ktoré Vás srdečne pozývame a hoci sa lúčime, tešíme sa na opätovné i nové stretnutia s Vami:-)

Ostatná aktualizácia: pondelok, 23. júl 2018, 09:38
You are here:   Home