Články

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 
Uverejnené: 10. september 2019 Napísal: Mgr. Mária Pauková
Dátum uverejnenia Prečítané: 885x
Vytlačiť

Pozrite sa okolo seba! Je čas, kedy každý potrebuje pomoc. Vôkol nás chodia ľudia bez domova, sú tu ľudia v biednych sociálnych situáciách – žobráci, takí, ktorým padá dom na hlavu, tí, ktorých postihla akákoľvek katastrofa v podobe straty domova – či už požiar, záplavy a iné. Potom sú tu takí, ktorí sa nevedia prispôsobiť. Ďalšou skupinou sú tí, ktorí majú rôzne zdravotné ťažkosti. A mnohí iní. Internet je plný fotografií, plný príbehov biedy.

 

Tu sa však nájdu ľudia, ktorí túžia pomôcť. Snažia sa jednať v mene nasledujúcich riadkov:

Naša zodpovednosť

Na zemi máme postavený „dom", v ktorom môžeme bývať. Je ním príroda, naše okolie. Našou zodpovednosťou a úlohou je v tomto dome vybudovať domov - domov, kde vládne láska, pokoj, šťastie, radosť a mier vo všetkých medziľudských vzťahoch.

A tak darujú, čo môže pomôcť ich blízkym i celkom neznámym.

Pre obdarovaných zas platí príbeh:

Somárik

Jedného dňa sa majiteľ oslíka rozhodol, že svoje choré a staré zviera viac nepotrebuje a je mu len na príťaž. Zavolal svojich susedov, aby mu pomohli vykopať jamu, do ktorej by somárika hodil. Ako sa rozhodol, tak i urobil. Chlapi spoločnými silami vykopali hlbokú jamu, oslíka do nej hodili a začali hlinu hádzať naspäť. Somárik vždy, keď dopadla ďalšia lopata hliny, na ňu vyliezol a pomaly a s trpezlivosťou sa dvíhal vždy vyššie a vyššie, až napokon vyšiel na slobodu.

Somárik zužitkoval i také ťažkosti, ktoré ho mali pripraviť o život.

Kiež by to tak bolo vždy. Kiež by sme všetci – darcovia i obdarovaní našli v srdci pokoru, vďačnosť za ťažkosti i za radosti – za pomoc, ktorá k nám prichádza, i za tú, ktorú môžeme poskytnúť.

Zároveň si však musíme uvedomiť, že darovanie a prijímanie materiálnych vecí nie je náš cieľ. Nesmieme ostať pri koncepte, kde „chudobní budú odkázaní na milosrdenstvo bohatých". Všetci máme žiť šťastný život. A to nie je iluzionizmus.

Dá sa to i dnes. Nie, nie je pravda, že nás realita gniavi.

Je tu Svetlo, ktoré nás dokáže viesť i v tmavej realite. Je tu Slovo, ktoré biednych naučí postarať sa o seba a o svoju rodinu, prevziať zodpovednosť za seba a viesť plnohodnotný a spokojný život.

Je tu Slovo, ktoré naučí tých, ktorí majú, ako dávať s láskou a neublížiť svojím darom obdarovanému. Veď ak dáme napr. alkoholikovi peniaze, ako mu pomôžeme, keď ich ide vzápätí prepiť, zbije svoju ženu a deti...?

Ostatná aktualizácia: streda, 11. september 2019, 08:04
You are here:   Home