Články

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 
Uverejnené: 27. júl 2020 Napísal: Mgr. Mária Pauková
Dátum uverejnenia Prečítané: 826x
Vytlačiť

Námorník sa plaví moriami. Prežil už všetko – horúčavu, búrku, krupobitie, prepad pirátov, hlad... Mal i stratil nádej... No hoci je život niekedy aj veľmi ťažký, vždy verme, že na konci tunela príde svetlo. Len treba zachovať odvahu, byť čestný a statočný, byť dobrým námorníkom... A tak i náš námorník na obzore po všetkých trápeniach uvidel pevninu, nad jeho loďou zaškriekali čajky a on s pokorou a vďačnosťou vstúpil na pevnú zem.

 

Naše letné aktivity – Príbeh námorníka – sa dnešným dňom skončili. Vďaka daru Starokatolíckej cirkvi na Slovensku i ochote a práci našich dobrovoľníkov sme spoločne s deťmi priplávali do cieľa. Ako tá piatková plavba vlastne vyzerala?

Po stretnutí všetkých žralokov, rybičiek, víl i škriatkov sa deti rozdelili do skupín a overili si svoje znalosti. Veď vyskúšajte si to i vy, ktorá je najdlhšia rieka na Zemi? Ktoré jazero je najhlbšie na svete? Ktorý morský živočích vypúšťa v prípade nebezpečenstva atrament? Je to veľké, železné a vďaka tomu sa loď nepohne z miesta – čo je to? Miesto nohy má kus dreva, na ostrove býva, šatka okom prehodená, o zlate len sníva... A ešte ďalších spolu 40 otázok. Nuž, vedeli ste správne odpovede? Naše deti áno.

Potom správny námorník musí poznať koreniny, ktoré sa v minulosti na lodiach často prevážali. A tak deti skúšali podľa zraku, chuti i čuchu – kurkumu, korenie, rozmarín... I s touto úlohou si hravo poradili.

Keďže sme už posledným zápisom z denníka námorníka začali, nebudeme ho opakovať, no deti si vypočuli i poslednú časť o lodiach a plavbe na mori. Nie je to však všetko – prišiel nás opäť navštíviť náš ujo Jožko (Jozef Fiebig). Pútavo deťom rozprával o svojich zážitkoch z ciest Karibikom. Nehovoril len o pirátoch, ale spomenul im geografické fakty, zaujímavosti zo sveta rastlín i živočíchov, sveta zábavy a všelijakých zaujímavostí, ktoré sa v škole neučia. Veď deti na vlastné oči videli autentické fotky z Kuby, počuli o lanovej dráhe ponad džungľu, kŕmili s Jožkom raje i papagáje, na Jamajke navštívili Kokosy na snehu aj s ich bobom, ocitli sa pri pyramídach v Mexiku, prešli si hrad Harryho Pottera so všetkými atrakciami, z Floridy vzlietli až do vesmíru na vesmírnej lodi... Je toho tak veľa, čo sa deti z úst dobrého rozprávača mohli dozvedieť.

Navyše nás prišli navštíviť dvaja super bojovníci zo skupiny Handful. Predviedli nám ukážku historického šermu, deti naučili niekoľko základných pravidiel boja. Sú to skvelí doslova rytieri, za ktorých vďačíme Paťovi.

Deň sa však chýlil ku koncu a po našom poturnusovom bazáre vecí sme sa všetci zhromaždili pod prístreškom na jednej lodi. Každé dieťa dostalo svoje táborové tričko s nákrčníkom, ktoré si už po včerajšom výlete priniesli domov, retiazku s príveskom, aby im pripomínal našu plavbu, pexeso od pani Yvetty Samsonovej, ktorá spolupracovala s pánom Milanom Rúfusom a tento darček im s láskou bezodplatne venovala, sladkosť, aby si deti osladili život a pozvánku na cezročné aktivity, na ktoré vás všetkých srdečne pozývame.

Plavba skončila, loď zakotvila, deti i naši dobrovoľníci odišli do svojich domovov, náš Rytiersky dom opäť stíchol. Teraz nás čaká mesiac príprav na cezročné aktivity. Budeme opäť cestovať, no tentoraz v čase. Z praveku prejdeme postupne cez všetky časové obdobia do budúcnosti a preskúmame umenie, vedu, vynálezy, politiku... Čakajú nás hry, zábava, tvorenie, kopa zaujímavostí a prekvapení. No než ten čas príde, želáme vám všetkým krásne leto plné pohody, pokoja, radosti, kopy krásnych a veselých zážitkov! A tešíme sa na vás už v septembri.

Krásne leto všetkým!!!

Všetky správy z jednotlivých dní nájdete na http://rytiersky-rad-sv-gorazda.infoblog.sk/

https://www.facebook.com/rytierskyradsvgorazda/

Ostatná aktualizácia: pondelok, 27. júl 2020, 11:07
You are here:   Home