Články

Hodnotenie užívateľov:  / 0
StrašnýNajlepší 
Uverejnené: 23. marec 2020 Napísal: Augustín Bačinský
Dátum uverejnenia Prečítané: 881x
Vytlačiť

Nie panika, ale metanoia – Udalosti, ktoré nás zastihli, môžu viesť k panike. Ale to by bolo nepochopenie tohto javu, pretože akokoľvek je táto situácia pre mnohých ťažká a zložitá, môžeme ju využiť v prospech nášho duchovného života.

Pred nakazením sa koronavírusom dávame si na tvár rúško. Ale čo si máme dať na ochranu pred duchovným koroavírusom, ktorým je hriech? A ten sa šíri naozaj rôznym spôsobom a na všetky strany okolo nás. Preniká cez naše zmysly do fyzického i duchovného tela. Napadá nás neviditeľne, ťažko ho zistiť nejakým výtermi a prístrojmi; jedine dôkladným spytovaním si svedomia a lustrovaním sa Božím Slovom.

 

Cez zmyslový orgán, ktorým je oko sa tento koronavírus šíri z hriešnych filmov kina či televízie, časopisov, yutube a iných technických vymoženosti. Podobne sa šíri i cez zmyslový orgán, ktorým je sluch, ale aj cez ďalšie. Je to naozaj veľmi vážne. Na to skutočne potrebujeme už karanténu, a to duchovnú karanténu. V rámci takejto karantény zintenzívniť náš duchovný život, prehodnotiť naše priority a hlbšie sa zamyslieť nad zmyslom nášho života. Tým potrebným rúškom je predovšetkým dávať si pozor na naše „ústa a nos", aby sme sami nešírili duchovný koronavírus v podobe hriešnych slov, nadávok či ohovárania a osočovania. A potom chrániť sa a strániť od zlých spoločenstiev, ľudí, ktorí by nás mohli „duchovne nakaziť".

Už spomínané Božie Slovo má byť nielen naším liekom, ale i duchovnou výživou, a hlavne potrebným svetlom pre budovanie našich zdravých manželstiev, rodín i spoločnosti ako takej.

A tak pôstna doba, ktorú prežívame, nech je i napriek týmto ťažkostiam, časom duchovnej radosti, pretože „metanoia", čas pokánia, zmeny života v duchu kajúcnosti, je čas milosti. To si ale musí zažiť každý sám, resp. sa o tom presvedčiť, že tieto slová sú pravdivé. V tomto svetle totiž uvidíme, že Boh ako náš dobrý Rodič nás netrestá, ale zachraňuje.

Ostatná aktualizácia: pondelok, 23. marec 2020, 07:28
You are here:   Home